Ziekenhuis Oost-Limburg, Campus Sint Jan
Hospitalisatie
Synaps Park 1
3600 Genk
Nu open
T. 089 / 32 61 00
Wat zijn holvoeten?
Een holvoet is een voetvorm waarbij het binnenste gewelf van de voet eerder hoog is (‘hoge wreef’). De voet lijkt ook meer op de buitenrand te staan (Fig. 1-2). Het tegenovergestelde van een holvoet is een platvoet.
Fig. 1 Fig. 2
Wat zijn de oorzaken van holvoeten?
Een holvoet is meestal louter het gevolg van aanleg. Regelmatig ziet men dan ook dat meerdere familieleden een zelfde voetvorm hebben. In zeldzame gevallen waarbij de holvoet zeer ernstig is of steeds verder toeneemt, kan men denken aan een onderliggend probleem, zoals bv. Charcot-Marie-Tooth (erfelijke zenuwaantasting).
Welke klachten geeft een holvoet?
De meeste holvoeten geven geen klachten. In een minderheid van de gevallen ontstaat wel hinder. Dit kan zeer gevarieerd zijn: voetpijn, knielast, vermoeide benen of voeten, peesontstekingen, eelt onder de voet, ruglast,…
Bij een holvoet is er ook een iets verhoogd kans op hamertenen, metatarsalgie, hielspoor en enkelverstuikingen.
Wat kunt u zelf doen?
Bij een holvoet zonder klachten is geen behandeling nodig. Het is zoals gezegd een normale voetvariant die meestal geen hinder geeft. Bij ontstaan van pijnklachten kan een degelijke schoen met stevige hiel en eventueel ingebouwd voetbed soms al voldoende verlichting bieden. Het dragen van stevige schoenen of steunzolen bij kinderen heeft géén invloed heeft op de ontwikkeling van de voet. Het gebruik van steunzolen helpt dus niet om holvoeten te laten verdwijnen, dit wordt louter door aanleg bepaald.
Wat kan Orthopedisch Centrum Limburg voor u doen?
Als er klachten zijn van de holvoet kan een op maat gemaakte steunzool bij de meeste mensen een duidelijke verbetering van de pijn geven. Uw specialist kan hiervoor een voorschrift afleveren. Combineren van een steunzool met stevige schoenen vergroot de kans op een goed resultaat.
Als er te veel klachten blijven ondanks deze maatregelen, is in sommige gevallen een operatie mogelijk. Bij een soepele holvoet kan de stand vaak nog verbeterd worden door 1 of meer corrigerende breukjes in de voet. Bij een stijve holvoet met eventueel al slijtage, is het soms het beste om de achtervoet in gecorrigeerde stand vast te zetten.
Synaps Park 1
3600 Genk
Nu open
T. 089 / 32 61 00