Ziekenhuis Oost-Limburg, Campus Sint Jan
Hospitalisatie
Synaps Park 1
3600 Genk
Nu open
T. 089 / 32 61 00
Wat is een hamerteen?
Bij hamertenen, klauwtenen of ‘kromme tenen’ gaan de tenen steeds meer gebogen staan zodat vaak een overdruk ontstaat in de schoenen (Fig. 1-3). De dikke teen blijft meestal gespaard.
Fig. 1 Fig. 2
Fig. 3
Wat zijn de oorzaken van hamertenen?
Er is niet altijd een duidelijke oorzaak te bepalen. Aanleg voor hamertenen en zeker klauwtenen is mogelijk. Andere mogelijke oorzaken zijn hallux valgus, een doorgezakte voorvoet, toenemende leeftijd en verkeerd schoeisel (hoge hakken, teenslippers).
Welke klachten geeft een hamerteen?
Soepele hamertenen geven zeker niet altijd hinder. Naarmate de tenen echter stijver worden, vergroot de kans op overdruk in de schoenen. Dit gaat gepaard met pijn, eelt en soms wondjes. De pijn kan zowel boven op de teen ontstaan als op de teentop. Soms gaat een hamerteen gepaard met problemen van een hallux valgus en pijn onder de voorvoet (metatarsalgie).
Wat kunt u zelf doen?
Soms volstaat enige aanpassing van de schoenen om de drukpunten te vermijden. Pedicure verzorging kan de eelt verminderen. In orthopedische winkels zijn vaak hulpmiddeltjes verkrijgbaar om de druk te verzachten of de stand van de teen te verbeteren (Fig. 4).
Fig. 4
Wat kan Orthopedisch Centrum Limburg voor u doen?
Als er te veel klachten ontstaan of wondproblemen optreden, is een operatie soms de enige oplossing. Onze chirurgen hebben een uitgebreide ervaring in de behandeling van hamertenen opgebouwd. Ze beheersen vele technieken om tot het beste resultaat te komen. Bovendien werken ze samen met een internationaal befaamd anesthesie team, gespecialiseerd in orthopedische anesthesie en pijnbestrijding. Hierdoor wordt de last van de operatie tot een minimum beperkt. Hamerteen correcties gebeuren steeds via daghospitaal.
Bij een hamerteen operatie wordt de teen recht gezet en tijdelijk gefixeerd met een pinnetje (Fig. 5). U mag onmiddellijk steunen op een aangepaste verbandschoen (Fig. 6). Het pinnetje wordt na 4 weken verwijderd op raadpleging. Dit is niet pijnlijk en vergelijkbaar met het verwijderen van hechtingen. Nadien kunnen de meeste activiteiten worden hervat. De teen kan wel nog gezwollen blijven gedurende enkele weken tot maanden. De teen blijft stijver zodat de gebogen stand niet kan terugkeren.
Fig. 5 Fig. 6
Synaps Park 1
3600 Genk
Nu open
T. 089 / 32 61 00