Ziekenhuis Oost-Limburg, Campus Sint Jan
Hospitalisatie
Synaps Park 1
3600 Genk
Nu open
T. 089 / 32 61 00
Meniscusscheuren zijn de meest voorkomende knieblessures. Atleten, voornamelijk dewelke contactsporten uitvoeren, lopen meer risico voor het oplopen van een meniscusscheur doch iedereen kan op elke leeftijd een meniscusscheur oplopen.
Anatomie
3 gewrichten ontmoeten elkaar in je kniegewricht: je dijbeen (femur), scheenbeen (tibia) en knieschijf (patella).
2 wigvormige structuren fungeren als schokabsorbeerders tussen je dij- en scheenbeen. Dit zijn de menisci. Ze zijn taai en rubberachtig en helpen om schokken op te vangen in het gewricht en om het gewricht stabiel te houden.
Beschrijving
Menisci kunnen scheuren op verschillende manieren. Scheuren worden ingedeelde op hun uitzicht evenals waar de scheur ontstaat in de meniscus. Veelvoorkomende scheuren zijn hengselscheuren, radiaire scheuren en flapscheuren
Sport-gerelateerde meniscusscheuren komen meestal voor met andere knieletsels zoals bij voorbeeld een voorste kruisbandscheur.
Oorzaak
Plotse meniscusscheuren treden vaak op tijdens sport. Spelers buigen en draaien de knie waardoor een scheur optreedt, soms - maar minder frequent - door direct contact zoals bij voorbeeld een tackle.
Oudere mensen zijn meer voorbeschikt om degeneratieve meniscusscheuren te hebben. Verouderd, versleten weefsel is meer voorbeschikt om te scheuren. Een simpele verdraaiing bij het opstaan uit een stoel kan genoeg zijn om een scheur op te lopen wanneer de meniscus verzwakt is met de leeftijd.
Symptomen
Wanneer je je meniscus scheurt, voel je een “plof”. De meeste mensen kunnen nog steeds wandelen met hun gekwetste knie. Vele atleten blijven doorspelen met een meniscusscheur. Na een tijdje zal je knie mogelijks beginnen zwellen en kan er stijfheid optreden.
De meest voorkomende symptomen van meniscusscheur zijn:
Zonder behandeling kan een stuk van de meniscus loskomen en in het gewricht terechtkomen, hierdoor kan je knie een blokkagegevoel ondervinden
radiaire scheur achterhoorn laterale meniscus
Dokteronderzoek
Klinisch onderzoek en medische voorgeschiedenis
Na het bespreken van je symptomen en je medische voorgeschiedenis zal je dokter je knie onderzoeken. Hij zal de gevoeligheid testen langs de gewrichtslijn waar de meniscus zich bevindt. Dit wijst meestal op een scheur.
Een van de voornaamste testen voor meniscusscheuren is de McMurray test. Je dokter zal je knie buigen, dan strekken en draaien. Dit veroorzaakt druk op een gescheurde meniscus. Indien je een meniscusscheur hebt, zal deze beweging een klikkend geluid veroorzaken. Je knie zal elke keer klikken wanneer je dokter de test uitvoert.
Technische onderzoeken
Omdat andere knieproblemen vergelijkbare symptomen vertonen, zal je dokter technische onderzoeken aanvragen om de diagnose te kunnen bevestigen:
Behandeling
Hoe je orthopedische chirurg je zal behandelen hangt af van het type van de scheur, de omvang en de locatie.
De buitenste eenderde van de meniscus heeft een rijke bloedtoevoer. Een scheur in deze “rode” zone zal op zichzelf helen of kan soms hersteld worden met chirurgie. Een longitudinale scheur is een voorbeeld van dit soort scheur.
De binnenste tweederde van de meniscus heeft in tegenstelling een zwakke bloedtoevoer. Zonder voeding van bloed kan deze scheur in de “witte” zone niet op zichzelf helen. Omdat de delen niet terug aan elkaar kunnen groeien, worden scheuren in deze zone meestal weggenomen
Niet-operatieve behandeling
De scheur vereist geen chirurgisch herstel wanneer de scheur klein is en aan de buitenrand van de meniscus gelegen is.
Zolang je symptomen niet toenemen en je knie stabiel is, is een niet-operatieve behandeling aangewezen.
Operatieve behandeling
Indien je symptomen niet verlichten met conservatieve (niet-operatieve) behandeling, zal een arthroscopie (‘kijkoperatie’) aangewezen zijn:
horizontale meniscushechting verticale menicushechting tijdens kijkoperatie
Revalidatie
Na chirurgie wordt een drukverband aangelegd om zwelling en beweging van de knie te beperken de initiele periode na de ingreep. Dit mag de dag na de ingreep verwijderd worden.
Onmiddellijk na de ingreep zal jouw dokter een kinesitherapieprogramma opstarten.
Revalidatie na meniscushechting duurt ongeveer 3 maanden waarvan de eerste 4 tot 6 weken vaak een steunverbod geld en initieel buigen van de knie beperkt wordt
Een meniscectomie vereist een kortere revalidatie, nl. 3-4 weken indien minder belastend werk en 4-6 bij meer kniebelastend werk. Daarnaast is de prognose gereserveerder indien er naast een meniscus ook een kraakbeenletsel aanwezig is.
Synaps Park 1
3600 Genk
Nu open
T. 089 / 32 61 00