Ziekenhuis Oost-Limburg, Campus Sint Jan
Hospitalisatie
Synaps Park 1
3600 Genk
Nu open
T. 089 / 32 61 00
Een veel voorkomende schouderpijn is het gevolg van inklemming van de schouderpees tussen de kop en de beenderige overkapping. Door een ontsteking of opzwelling van de pees of door repetitieve bewegingen blijft de pijn aanhouden. Vaak zijn het de bewegingen boven schouderhoogte die last veroorzaken, zoals schilderen, poetsen of tennissen.
Impingement
Welke klachten geeft een impingement van de schouder?
De pijn bevindt zich voornamelijk aan de voorzijde van de schouder met soms uitstraling naar de elleboog toe. Wanneer de patiënt 's nachts op deze schouder ligt, kan de pijn ook toenemen en de nachtrust verstoren. Geleidelijk aan worden simpele bewegingen moeilijker, zoals bijvoorbeeld de hand naar de rug toe brengen.
Diagnose en behandeling
Een röntgenopname en een echografie van de schouder sluiten andere pathologieën uit. Vaak kan deze pijn worden opgelost met behulp van ontstekingsremmers en kinesitherapie. Vaak worden 1 of meerdere cortisone injecties gegeven in de slijmbeursholte, met een gunstig resultaat.
Wanneer de conservatieve maatregelen niet willen helpen, kan er worden gekozen voor een operatieve ingreep. Hierbij wordt er meer ruimte gecreëerd voor de onderliggende slijmbeurs en de schouderpees door aan de onderzijde van het schouderdak bot af te frezen. Na de ingreep dient de schouder zo snel mogelijk passief en actief gemobiliseerd te worden, waarbij voldoende pijnstillig, koeling en kinesitherapie noodzakelijk zijn.
Bot affrezen om meer ruimte te creëren
Men dient minimaal 4 maanden geduld uit te oefenen om het uiteindelijke resultaat van de operatie te kunnen beoordelen.
Synaps Park 1
3600 Genk
Nu open
T. 089 / 32 61 00