Enkelimpingement Terug naar overzicht

Wat is enkelimpingement?
Bij een impingement ontstaat er een inklemming van het gewrichtskapsel bij bewegingen van de enkel. Deze inklemming kan vooraan (anterieur) of achteraan (posterieur) de enkel ontstaan.

Wat zijn de oorzaken van enkelimpingement?
Bij anterieur impingement is de oorzaak meestal een botaangroei aan de voorzijde van het enkelgewricht (Fig. 1). Dit is meestal het gevolg van veel sport beoefening (‘voetballersenkel’).
Bij posterieur impingement is er meestal een extra botje (os trigonum) aanwezig achteraan in de enkel wat de inkleding veroorzaakt (Fig. 2). Dit komt voor bij bij ongeveer 10% van de bevolking maar geeft zelden last. Vooral bij voetballers, balletdansers en springsporters treden meer klachten op.
Soms ontstaat impingement plots na een enkelverstuiking. Door de verstuiking zwelt het kapsel op, zodat het sneller ingeklemd geraakt.

     
Fig. 1                              Fig. 2

Welke klachten geeft enkelimpingement?
Pijnklachten ontstaan vooraan of achteraan de enkel. Dit gebeurt meestal bij het sporten. Soms slepen de klachten ook na het sporten nog aan. Soms gaat een voetballersenkel ook gepaard met kraakbeenletsels.

Wat kunt u zelf doen?
Als de klachten na een enkelverstuiking ontstaan, kan rust en nadien revalidatie van de enkel zeker helpen. Een kuur ontstekingsremmers is ook zinvol. Bij aanslepende pijn kan gebruik gemaakt worden van taping of een enkelverband (brace) bij het sporten. Hierdoor wordt de beweging en inklemming afgeremd.

Wat kan Orthopedisch Centrum Limburg voor u doen?
Sommige patiënten kunnen geholpen worden met inspuitingen van het enkelgewricht (cortisone). Hierdoor wordt het gewrichtskapsel terug dunner zodat het minder snel inklemt. De resultaten zijn echter niet altijd blijvend.

Bij aanslepende klachten is een operatie soms de enige oplossing. Via een eenvoudige kijkoperatie is het mogelijk om het inklemmende botweefsel te verwijderen (Fig. 3). Onze chirurgen hebben een uitgebreide ervaring met kijkoperaties van de enkel. De ingreep gebeurt steeds via dagziekenhuis. Daarna mag onmiddellijk met de enkel geoefend worden onder begeleiding van de kinesist.


Fig. 3

Waar?